Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο Athens Marriott, την Κυριακή 17 Μαρτίου, η εταιρεία TEOFERT του ομίλου Θεοφανόπουλου, με παράδοση στην έρευνα και ανάπτυξη νέων και υψηλής τεχνολογίας προϊόντων για τη θρέψη και λίπανση των φυτών, παρουσίασε στους συνεργάτες της από όλη την Ελλάδα, την καινοτόμα σειρά λιπασμάτων Αvail που πρόσφατα τοποθέτησε στην αγορά.

Πρόκειται για λιπάσματα που ενσωματώνουν τις τεχνολογίες Avail N και Avail P της αμερικάνικης εταιρείας Verdesian. Με τη χρήση ειδικών πολυμερών, για πρώτη φορά, η τεχνολογία Avail N προστατεύει το ουρικό άζωτο αλλά και τις άλλες μορφές αζώτου από όλους τους τύπους απωλειών ενώ η τεχνολογία Avail P εμποδίζει τη δέσμευση του φωσφόρου στο έδαφος. Έτσι επιμηκύνεται η διαθεσιμότητα των δύο στοιχείων στα φυτά και αυξάνεται η απορρόφηση και η αξιοποίησή τους.

Εκ μέρους της Verdesian μίλησε ο κ. Hugh Frost, στέλεχος της εταιρείας στην Ευρώπη. Παρουσίασε αποτελέσματα πειραμάτων που έχουν γίνει σε διάφορες χώρες τόσο με Avail N όσο και με το Avail P, τα οποία δείχνουν ανάλογα με την καλλιέργεια και τις συνθήκες μια αύξηση των αποδόσεων από 7 μέχρι 21% σε σύγκριση με τα κλασσικά λιπάσματα της αγοράς.
Ο κ. Frost εξήγησε επίσης το μηχανισμό δράσης της νέας τεχνολογίας η οποία βασίζεται στη χρήση ειδικών πολυμερών, τομέας στον οποίο η Verdesian είναι πρωτοπόρος στον κόσμο.

Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκαν από τον κ. Δ. Μπιλάλη, Καθηγητή του ΓΠΑ, τα αποτελέσματα σχετικού ερευνητικού προγράμματος που υλοποιείται στην Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο συμμετέχει στη μελέτη και αξιολόγηση των νέων τεχνολογιών.
Η επίδραση του Avail N (σε δύο δόσεις) μελετήθηκε σε καλλιέργεια αραβοσίτου σε σύγκριση με κλασσικό αζωτούχο λίπασμα της αγοράς. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την υπεροχή του Avail N, με αύξηση των παραμέτρων ανάπτυξης (ριζών και υπέργειου μέρους) και παραγωγής των φυτών οδηγώντας σε σημαντικά καλύτερους συντελεστές αξιοποίησης του αζώτου. Εξίσου εντυπωσιακά ήταν και τα αποτελέσματα από τη μελέτη του Avail P που έδειξαν μια σημαντική βελτίωση της αξιοποίησης του χορηγούμενου φωσφόρου από την καλλιέργεια αραβοσίτου, σε σύγκριση με ένα στάνταρντ λίπασμα τύπου DAP.

Κλείνοντας τις παρουσιάσεις, ο κ. Κ. Λάκης, Διευθυντής Πωλήσεων της TEOFERT παρουσίασε τη γκάμα των λιπασμάτων της σειράς Avail που διατίθενται στην Ελλάδα η οποία προς το παρόν περιλαμβάνει μια σειρά κοκκωδών λιπασμάτων ενώ στο εγγύς μέλλον θα υπάρχουν και υγρά λιπάσματα. Διατίθενται απλά λιπάσματα αλλά και σύνθετα NP και NPK σε διάφορους τύπους που ικανοποιούν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις σημαντικών καλλιεργειών της χώρας μας. Όπως τόνισε ο κ.
Λάκης, τα λιπάσματα της σειράς Avail είναι ουσιαστικά λιπάσματα παντός καιρού και παντός εδάφους χάρη στην ενσωματωμένη τεχνολογία προστασίας των θρεπτικών στοιχείων που περιέχουν.

Η εκδήλωση έκλεισε με την παράθεση γεύματος στους προσκεκλημένους.